Ondanks akkoord, toch nieuwe acties

De christelijke vakbond ACV en de liberale vakbond ACLVB hebben allebei het sociaal akkoord dat binnen de Groep van Tien, zonder het ABVV, bereikt werd, goedgekeurd. Maar dat betekent niet dat er geen syndicale acties meer komen. De socialistische vakbond ABVV zegt namelijk dat er een actieplan komt en ook ACV en ACLVB zeggen dat er nog acties zullen volgen tegen dat wat niet in het sociaal akkoord staat, bijvoorbeeld de indexsprong. Dat er eind april een nationale staking zou komen, is nog lang niet zeker.

Het ABVV stelt zijn actieplan in samenspraak met de christelijke vakbond ACV op. Of het tot stakingen zal komen, wil kopman Rudy De Leeuw nog niet zeggen. ABVV was de enige vakbond die het sociaal akkoord dat in de Groep van Tien werd onderhandeld tussen vakbonden en werkgevers, niet goedkeurde. ACV keurde het akkoord vanmiddag met een erg nipte meerderheid goed.

Ook het ACLVB keurde dat sociaal akkoord goed, maar ook de liberale vakbond gaf aan dat ze blijven ijveren voor wat niet in het akkoord is opgenomen, zoals een rechtvaardige taxshift. Het ACLVB blijft zich net als de andere vakbonden verzetten tegen een indexsprong. Wat het actieplan van de vakbonden zal inhouden, is nog niet duidelijk.

"Nationale staking? Veel te voorbarig"

Volgens sommige media zou het ABVV eind april een nationale staking willen plannen, maar dat werd aan VTM NIEUWS ontkend. "Zoiets is nog veel te voorbarig", zegt de woordvoerster van ABVV-topman Rudy De Leeuw. Bovendien zou het ABVV zo'n nationale staking in samenspraak met het gemeenschappelijk vakbondsfront beslissen. Samen met ACV en ACLVB, dus. En met name bij de christelijke vakbond hebben ze voorlopig niet veel zin in een nieuwe staking.