Veilig surfen op Safer Internet Day

In meer dan 90 landen wordt vandaag de twaalfde editie van Safer Internet Day gevierd. Het is een initiatief van de Europese Commissie waarmee aandacht gevraagd wordt voor een betere en veiligere online omgeving voor jongeren en kinderen. De Belgische organisator is Child Focus.

Vrijwilligers van Microsoft geven vandaag in een veertigtal Belgische scholen les over veilig internet. Een les duurt ongeveer een uurtje en er worden tips meegegeven over surfen op het internet. Kinderen krijgen er onder andere een workshop over hoe ze een goed wachtwoord moeten aanmaken.

In alle Belgische Kinepolis-bioscopen wordt vandaag de film ‘Disconnect’ vertoond. Dat op vraag van Child Focus. De film brengt verschillende verhalen over mensen die op zoek zijn naar echt, authentiek sociaal contact in een wereld waar alles virtueel gebeurt. Na de film volgt een aansluitend debat dat koningin Mathilde zal bijwonen.

Uit cijfers van Child Focus blijkt dat kinderen leren omgaan met internet broodnodig is. Europese kinderen zijn gemiddeld acht jaar als ze kennismaken met het internet. En meer dan de helft van de kinderen tussen negen en elf jaar heeft een profiel op een sociaal netwerk.