Agenten in spe mogen straat niet op

Politie-inspecteurs in spe krijgen een simulatie van drie weken binnenshuis, ter vervanging van hun stage op straat. Aanleiding is de aanhoudende terreurdreiging. Dat bericht Het Laatste Nieuws.

Normaal leren aspirant-politiemensen de kneepjes van het vak tijdens een drie weken durende stage: toekomstige inspecteurs gaan dan mee de baan op met echte politiemensen. Sinds de terreurdreiging in ons land verhoogd werd, zijn die stages opgeschort. Maandag besliste het OCAD, het orgaan voor de analyse van terreurdreiging, het niveau 3 nog twee weken langer aan te houden. Daardoor blijven alle extra veiligheidsmaatregelen van kracht.

Om politiescholen toch de kans te geven om hun leerlingen stage te laten volgen, gebeurt dat nu onder de vorm van een soort rollenspel binnen het politiekwartier. Jan Adam van de vakbond ACV spreekt over armoede bij de politie: "Die beslissing komt er vooral omdat er door geldgebrek geen kogelvrije vesten zijn voor de aspiranten en hun veiligheid dus niet kan worden gewaarborgd. Hoe kunnen die dan de job leren?"