“Opgepast voor tv’s die meeluisteren”

Het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf Samsung raadt eigenaars van een Smart TV aan voorzichtig te zijn bij privégesprekken in de eigen woonkamer. Als de spraakbesturing ingeschakeld is, horen de tv-toestellen alles wat in de kamer gezegd wordt. Die gegevens worden aan derde partijen overgemaakt, zo meldt Samsung in de gebruiksvoorwaarden. De eigenaar kan de spraakherkenning wel uitschakelen.

De gebruiker wordt in de gebruiksvoorwaarden gewaarschuwd dat er bij het opnemen geen onderscheid wordt gemaakt tussen commando’s aan de tv en eventuele persoonlijke of andere gevoelige informatie. Alles wordt aan een derde partij overgemaakt door het gebruik van de spraakherkenningsfunctie.

Enkele internetgebruikers maakten de vergelijking met de spionagemethodes uit de roman ‘1984’ van George Orwell. Het technologiebedrijf zelf verklaarde aan de Amerikaanse nieuwswebsite The Daily Beast dat het de privacy van de klanten ernstig neemt. De gegevens worden versleuteld overgemaakt. Naar welke derde partijen ze juist gaan, maakte Samsung niet bekend.