“Hoofddoekenverbod weg in elke school”

Levensbeschouwelijke tekenen, zoals een hoofddoek, moeten kunnen. Dat vindt Lieven Boeve, de topman van het katholiek onderwijs. "Alle netten moeten het verbod op de hoofddoek afvoeren." Dat staat vandaag in De Standaard en Het Nieuwsblad.

Het voorstel ligt helemaal in de lijn van de opvallende uitspraken die Lieven Boeve eerder deed. Zo pleitte hij onder andere voor meer moslimleerkrachten voor de klas. Ook over islamles in de katholieke scholen kan gepraat worden, zei hij eerder. “Je mag zoiets belangrijks niet aan de scholen zelf overlaten", meent Boeve. "Het moet het voorwerp uitmaken van een breed maatschappelijk debat."

Hij maakt er geen geheim van zelf een tegenstander te zijn van een hoofddoekenverbod op school. "Uitingen van je levensbeschouwing moeten kunnen", vindt Boeve. "Dat willen wegmoffelen is een verkeerd begrepen neutraliteit die de religie uit de publieke ruimte wil weren. Ik hou meer van de Britse aanpak, waar ambtenaren probleemloos hun tulband dragen, dan van de Franse laïcité die ideologisch opgedrongen is."