Sigaretten te goedkoop verkocht

Eén op de zes supermarkten, tabaks- en nachtwinkels in ons land verkopen sigaretten onder de prijs en ze maken ook te veel reclame voor tabaksproducten. Dat blijkt uit 1.000 controles die Volksgezondheid vorig jaar heeft uitgevoerd.

"De tabaksfabrikanten beseffen het niet, maar ze spelen met levens", waarschuwt Paul Van Den Meerssche van de Tabakscontroledienst in de kranten van Mediahuis. "Doelbewust worden de pakjes per twee verpakt om ze onder de prijs te verkopen. Dat is verboden."  

De Tabakscontroledienst treedt hard op. Vorig jaar zijn er 31 boetes uitgeschreven van 60.000 euro. "Hun verkoopstechnieken lijken te werken want het aantal jonge rokers, tussen 12 en 18 jaar, daalt niet meer. Nu steekt zo'n vijftien procent van de jongeren regelmatig een sigaret op", zegt Marc Michils van de Vlaamse Liga tegen Kanker. De organisatie wil dat de sigarettenpakjes volledig uit het zicht verdwijnen in de winkels.

Cimabel vindt uitstalverbod geen goed idee

Cimabel, de Belgisch-Luxemburgse federatie van sigarettenfabrikanten, vindt het totaalverbod op het tonen van tabaksproducten in winkels, waartoe de Vlaamse Liga tegen Kanker vandaag oproept, geen goed idee. Volgens de federatie zou dat leiden tot een verschuiving van de legale naar de illegale markt. Illegale sigaretten zouden bovendien tot dubbel zoveel teer bevatten dan wettelijk toegestaan is, en cadmium- en loodwaarden die respectievelijk zeven en veertien keer hoger zijn dan bij een legale sigaret, aldus Cimabel.

Tot slot meldt de federatie nog dat de illegale handel in tabaksproducten in Europa blijft toenemen. In België zou de douane dit jaar nog een reuzebuit van 70 miljoen illegale sigaretten in beslag hebben genomen. "Met maatregelen zoals het uitstalverbod wordt het helemaal dweilen met de kraan open", klinkt het.