SwissLeaks: 3.002 Belgische klanten

3.002 Belgen hebben via 4.612 bankrekeningen bij het Zwitserse HSBC 434,5 miljoen euro aan Belgische belastingen ontdoken. Dat blijkt uit het internationale onderzoeksdossier SwissLeaks, waaraan onder meer De Tijd meewerkte.

In totaal onthult SwissLeaks de bankgegevens van 106.458 klanten uit 203 landen. Zij hebben in totaal voor meer dan 180 miljard aan belastingen ontweken via verschillende bankrekeningen bij de tweede grootste bank ter wereld: HSBC. Onder hen politici, sporters, artiesten, bedrijfsleiders en zelfs criminelen.

3.002 Belgische klanten

Bij de betrapte klanten zitten ook 3.002 Belgische cliënten. Zij telden samen 5,53 miljard op 4.612 verschillende bankrekeningen bij HSBC Zwitserland. Daarmee behoort België tot de tien landen met de meeste klanten bij de Zwitserse bank. Onder die Belgische cliënten heel wat Antwerpse diamantairs, maar ook bedrijfsleiders en zelfs politici.

In 2010 gaf de Franse fiscus de gegevens van de Belgische klanten door aan de Belgische fiscus, die in totaal 494 dossiers samenstelde. Volgens de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) hebben de Belgische klanten van de Zwitserse bank zeker 632 miljoen euro niet aangegeven. Op dat bedrag claimt de BBI 434,5 miljoen euro.

Samenwerking van 140 journalisten uit 45 landen

SwissLeaks is net als LuxLeaks een internationale samenwerking van verschillende journalisten via het Internationale Consortium van Onderzoeksjournalisten. Onder meer de Franse krant Le Monde, de Britse krant The Guardian, de Britse openbare omroep BBC en de Israëlische krant Haaretz werkten mee aan het onderzoek, dat maanden in beslag nam. Voor ons land werkten Lars Bové (De Tijd), Kristof Clerix (MO* Magazine) en Alain Lallemand (Le Soir) mee aan het onderzoek.