Journalist neemt met valse naam vliegtuig

Een journalist van de Franstalige openbare omroep RTBF is erin geslaagd om met een valse naam een vliegtuig te nemen op de luchthaven van Zaventem. En dat ondanks de verhoogde terreurdreiging. De man zijn identiteit werd geen enkele keer gecontroleerd.

De reportage was te zien in het actualiteitenprogramma ‘7 à la une’, dat wilde onderzoeken hoe veilig onze nationale luchthaven is. De reiziger, een Zwitserse medewerker van het programma, boekte met een valse Belgische identiteit een ticket naar Barcelona.

Inchecken automatisch

Doordat het inchecken op onze luchthaven automatisch kan, kan hij zelf en zonder enige controle zijn bagage inchecken. Ook de toegang tot de douane verloopt automatisch voor reizigers binnen de Schengenzone. Dat maakt dat de man zijn identiteit nooit werd gecontroleerd.

Schengenzone

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines en Brussels Airport verwijzen voor een reactie door naar het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Daar beroepen ze zich op het vrij verkeer van goederen en personen binnen de Schengenzone.

Foto: RTBF