Tax shift zorgt opnieuw voor ruzie

De langverwachte tax shift zorgt opnieuw voor problemen binnen de regering. Kris Peeters (CD&V) is er niet over te spreken dat minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) in een interview heeft gezegd om de BTW te verhogen in plaats van extra lasten op vermogen of milieuvervuiling. “Over de inhoud van een tax shift gingen we enkel iets zeggen binnen de schoot van de regering. Die afspraak is niet gerespecteerd”, klinkt het in Het Nieuwsblad op zondag.

Peeters reageerde volgens de krant furieus bij monde van zijn woordvoerder. “Van Overtveldt lapt de afspraak opnieuw aan zijn laars. Hij had er zich nochtans beter aan gehouden in plaats van allerlei ballonnetjes op te laten in de media.” Open Vld zou zich voorlopig van alle commentaar onthouden.

Van Overtveldt schetste in de krant De Tijd voor het eerst de contouren van de taxshift. Hij zei hogere lasten op consumptie te verkiezen boven extra lasten op vermogen of milieuvervuiling. “Dat is een veel stabielere bron van inkomsten, omdat ook bij hogere belastingen mensen blijven consumeren”, vindt hij.