Nooit eerder zoveel euthanasie in België

Vorig jaar zijn 1.926 mensen in ons land gestorven aan euthanasie. Nooit eerder waren dat er zoveel. Dat blijkt uit cijfers die VTM NIEUWS heeft opgevraagd. Opvallend, sinds de uitbreiding van de euthanasiewet vorig jaar heeft nog geen enkele minderjarige daar gebruik van gemaakt.

Het aantal mensen dat euthanasie pleegt blijft jaar na jaar stijgen. In 2012 waren het er 1.432, in 2013 1.807 en vorig jaar al 1.926. Gemiddeld gaat het om vijf mensen per dag. Het is duidelijk al lang geen taboe meer. Vooral in Vlaanderen dan toch, want het is daar dat 80% van de euthanasiegevallen worden uitgevoerd. In Wallonië ligt het duidelijk nog veel gevoeliger.

Geen enkele minderjarige

Het zijn vooral ouderen die euthanasie plegen, maar vorig jaar waren er ook acht twintigers. Sinds de uitbreiding van de euthanasiewet vorig jaar is het ook mogelijk dat minderjarigen euthanasie plegen, maar tot hiertoe is dat nog niet gebeurd. “Dit bewijst dat die uitbreiding een overbodige maatregel was”, vertelt Els van Hoof (CD&V) aan VTM NIEUWS. “Als de vraag al zou komen, zou dat van de ouders zijn. Kinderen gaan dit nooit zelf willen.”