Bruno Tobback wil zichzelf opvolgen

Bruno Tobback is officieel kandidaat om zichzelf op te volgen als voorzitter van sp.a. Dat kondigt hij aan in een interview aan De Morgen en Het Laatste Nieuws. Tobback slaat ook een opvallend mea culpa voor de verkiezingsnederlaag van vorig jaar.

“Wie mij verwijt dat het mijn job was om de verkiezingen te winnen in 2014, en dat heb ik niet waargemaakt, heeft gelijk. Dat is een mea culpa, ja”, vertelt Tobback. “Het is wel onnozel om te denken dat ons verlies er alleen mee te maken had dat ik voorzitter was. Maar ik ben ook niet te beroerd om de verantwoordelijkheid op mij te nemen. Ik geef grif toe dat ik de afgelopen drie jaar als voorzitter de partij niet fundamenteel heb kunnen veranderen.”

Ondanks die nederlaag en de kritiek binnen zijn eigen partij is hij dus toch kandidaat om voorzitter te blijven. “Omdat ik wel wat dingen op de sporen heb gezet. Die hebben ons niet geholpen om de verkiezingen te winnen, maar ik denk dat ze op langere termijn wel kunnen werken.” Sp.a kiest in juni van dit jaar een nieuwe voorzitter. Naast Tobback heeft ook John Crombez zich al kandidaat gesteld.