Dossier Terreurdreiging

Kernkabinet bijeen over terreuraanpak

Het kernkabinet buigt zich vandaag over de antiterreurmaatregelen die drie weken geleden werden aangekondigd. Over de inzet van militairen op straat komt pas begin volgende week een beslissing. N-VA-kopstuk Bart De Wever dringt ondertussen nogmaals aan voor een verlengde inzet van de para’s, ondanks een verlaging van de terreurdreiging.

“De topministers willen de twaalf antiterreurmaatregelen juridisch op punt stellen”, zegt VTM NIEUWS-journalist Jan De Meulemeester in de Wetstraat. “Bovendien regelen ze ook om vluchtelingen hun verblijfsvergunning af te pakken als ze een terreurdreiging vormen.”

De inzet van de militairen komt nog niet aan bod. Die is gekoppeld aan niveau 3 van de terreurdreiging, maar de kans is groot dat er maandag beslist wordt om het terug te schroeven naar niveau 2. Toch wil Bart De Wever (N-VA) niet weten van het weghalen van militairen. Hij wil een oplossing of een alternatief. Zo stelt hij onder meer voor om militairen te houden op specifieke locaties in Antwerpen. Bij het begin van het kernkabinet kreeg hij alvast steun van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA).

Het overleg komt er na een week van strubbelingen tussen N-VA en CD&V over de inzet van militairen. “Premier Michel organiseerde gisteren een diner met zijn vicepremiers. De plooien zijn gladgestreken”, zegt De Meulemeester.