OM vraagt 30 jaar cel voor Ali I.

In het Tongerse hof van assisen is vanmorgen de laatste fase ingegaan van het Outlawsproces. Gisterenavond bevond de twaalfkoppige jury Hells Angel Ali Ipekci schuldig aan doodslag op twee leden en een sympathisant van de rivaliserende motorbende Outlaws. Vandaag begonnen de pleidooien over de strafmaat. Het Openbaar Ministerie heeft een strafmaat van 30 jaar cel gevorderd, de verdediging roept verzachtende omstandigheden in. De jury is nu in beraad.

Federaal magistraat Ester Natus mocht als eerste aan het woord komen. Zij vorderde een straf van 30 jaar. Dat is niet verwonderlijk, op doodslag staat een straf van 20 tot 30 jaar.

Verzachtende omstandigheden 

Vervolgens kwam de verdediging van Ali Ipekci aan het woord. Zij wezen meteen op verzachtigende omstandigheden. "Als kind had hij een stotterprobleem, waardoor hij zich toch een beetje uitgesloten voelde. Verder heeft is hij opgevoed geweest door zijn oudste zus. Een tweede omstandigheid is het feit dat hij vader is van drie kinderen. Hij wil zijn vaderrol opnemen", aldus zijn advocaat meester Jürgen Millen.

Ali Ipekci kwam op het einde ook zelf nog eens aan het woord. "Ik sluit me aan bij mijn raadslieden", was het enige wat hij nog zei.

Geen medelijden

Verzachtende omstandigheden zijn er nochtans volgens de aanklager niet. "In de feiten zitten geen verzachtende omstandigheden. De feiten zijn gruwelijk en getuigen van een beangstigende en gevaarlijke ingesteldheid bij de beschuldigde. Freddy Put, Jef Banken en Michael Gerekens heeft hij geëxecuteerd. Ze hadden geen enkele schijn van kans. Ze konden niet weg, omsingeld door de Hells Angels. Ze zaten als ratten in een val," haalt de federale magistraat Natus aan. "Ipekci is al 40 jaar. Hij is zeker geen onbezonnen tiener. Hij is zelf vader van drie kinderen. Zijn leven is nog lang niet voorbij. Een cel van twee op drie is geen pretje, maar het is wel een gevolg van zijn eigen daden. Zijn leeftijd is geen verzachtende omstandigheid," vervolgt ze.

Ook zijn houding tijdens het onderzoek zorgt ervoor dat hij op niet veel medeleven van het Openbaar Ministerie mag rekenen. "Dan zijn houding in het onderzoek. Hij deed altijd beroep op zijn zwijgrecht. Pas als hij in het nauw gedreven wordt door het DNA-onderzoek bekent hij het dumpen van de lichamen. Hij werkte zelfs niet mee aan het moraliteitsonderzoek zoals het een goede Hells Angel betaamt. Ik heb ze geteld, de keren dat hij zijn verklaring kon geven. Vier effectieve verhoren en één confrontatie, en negen pogingen tot verhoor. Ik neem het hem bijzonder kwalijk dat hij nog altijd niets verteld heeft. De burgerlijke partijen hebben recht op de waarheid."

De jury is intussen in beraad gegaan. De definitieve uitspraak volgt later vandaag.