Worden overuren in horeca goedkoper?

Overuren in de horeca moeten goedkoper worden voor gelegenheids- én vast personeel. Dat staat in het nieuwe wetsvoorstel van Nele Lijnen en Egbert Lachaert (Open Vld) dat Bart Tommelein, staatssecretaris voor de Bestrijding van Sociale Fraude, binnen de regering zal verdedigen. Dat valt te lezen in Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen vrijdag.

Vandaag beslist de regering-Michel over drie nieuwe horecamaatregelen die in het regeerakkoord zijn opgenomen. De maatregelen moeten de invoering van de witte kassa verzachten. Zo worden onder meer de flexi-jobs ingevoerd. Daardoor kunnen werknemers met een job in een andere sector belastingvrij bijverdienen in de horeca. Op die extra uren moet de horecaondernemer slechts 25 procent RSZ-bijdrage betalen. Een extra hulpkracht die 8 euro netto per uur verdient, kost de werkgever dus 10 euro. Nu is dat 20 euro.

Regeringspartij Open Vld wil nog verder gaan. "Het is niet logisch dat mensen met een job belastingvrij mogen bijklussen in de horeca terwijl vast horecapersoneel zwaar wordt belast op overuren", zegt Lijnen.