Tientallen artsen plegen fraude

Zo’n vijftig dokters die als raadgever bij een ziekenfonds werken, hebben jarenlang geld opgestreken waar ze geen recht op hebben. Het gaat om een soort premie van 4.500 euro per jaar, waar zij niet voor in aanmerking komen omdat ze in loondienst zijn en geen eigen praktijk hebben. Volgens de Artsenkrant kost de fraude het RIZIV 175.000 euro per jaar.

Heel wat raadgevende artsen zouden zo gefraudeerd hebben en van het RIZIV premies bedongen hebben die bedoeld waren voor huisdokters of specialisten die een medische activiteit uitvoeren binnen een kabinet of op zichzelf. Die premie bedraagt dit jaar 4.505 euro. Door zo'n foutieve verklaring op erewoord af te leggen maken die artsen tewerkgesteld bij een mutualiteit zich schuldig aan het afleggen van valse verklaringen en eigenen ze zich ook onrechtmatig een aanvullend pensioen toe.

De Block

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) erkent het bestaan van het probleem, dat maandag aangekaart zal worden in de bevoegde commissie. Volgens De Block heeft veertien procent van de 335 raadgevende artsen in 2013 en 2014 aanvraagformulieren voor zo’n premie ingediend. Het gaat volgens de Artsenkrant om een jaarlijks bedrag van om en bij de 175.000 euro. De Block benadrukt dat ondertussen maatregelen genomen zijn om dergelijk misbruik in de toekomst te vermijden.