Arco-zaak op lange baan geschoven

Het Grondwettelijk Hof heeft nog geen beslissing genomen in de zaak-Arco. Normaal zou er vandaag een uitspraak komen over de garantieregeling die de Belgische overheid beloofd had aan de spaarders van Arco, de financiële tak van het ACW. Het Hof heeft de zaak echter opnieuw doorgeschoven naar Europa. Daar volgt pas tegen midden 2016 een uitspraak.

Het Grondwettelijk Hof moest oordelen of de garantieregeling voor de Arco-aandeelhouders discriminerend is of niet. Na het faillissement van Dexia verloren zo'n 800.000 Arco-spaarders het geld waarmee ze via Arco Dexia-aandelen hadden gekocht. In totaal gaat het om gemiddeld 1.860 euro per Arco-spaarder.

Overheidsgarantie is discriminerend volgens Europa

De Belgische regering onder Yves Leterme, bedacht echter een garantieregeling voor de gedupeerden van Arco. De overheid zou de 800.000 Arco-gedupeerden als spaarders behandelen, waardoor ze ze recht zouden hebben op een overheidsgarantie van 80 %. Met andere woorden: de Belgische overheid zou hen 80 % van het verloren geld terugbetalen.

Andere Dexia-aandeelhouders noemden de overheidsgarantie echter discriminerend, aangezien alleen de Arco-spaarders recht zouden hebben op een overheidsgarantie, en de andere aandeelhouders niet. Uiteindelijk bestempelde de Europese Commissie de overheidsgarantie als staatssteun, als onterecht concurrentievoordeel voor de Arco-spaarder en als discriminerend tegenover andere aandeelhouders. De overheidsgarantie werd afgeschoten.

Grondwettelijk Hof stuurt dossier opnieuw richting Europa

Toch trokken zowel Arco als de Belgische overheid naar het Grondwettelijk Hof in België om de uitspraak van de Europese Commissie aan te vechten. Het Hof zou vandaag uitspraak doen over de zaak, maar schuift het dossier opnieuw naar Europa. Het Grondwettelijk Hof stuurt het dossier naar het Europees Hof van Justitie voor een “prejudiciële vraag om advies”.

Dit betekent dat Europa zich opnieuw over het dossier moet buigen. Dit houdt mogelijk een vertraging van jaren in de zaak-Arco. Spaarders en aandeelhouders moeten dus nog een hele tijd wachten op een uitspraak en eventuele vergoeding.

Het volledige arrest van het Grondwettelijk Hof: