Meer kleuters met rotte melktandjes

Steeds meer kleuters lopen rond met gaatjes in hun melktandjes. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Ze moeten die onder narcose laten vullen. Kinderen hebben vaak zelfs tot tien rotte tanden tegelijk. De tandartsen wijzen met een beschuldigende vinger naar de ouders. Die geven hun kindjes te veel gesuikerde drankjes, zeggen ze.

"Kindermondjes vol etter, melktanden die getrokken moeten worden: we zien hier echt ongelofelijke dingen", vertelt professor Luc Martens, hoofd van de afdeling kindertandheelkunde aan het UZ Gent, aan Het Laatste Nieuws. Steeds meer kleuters tussen drie en vijf jaar komen er aan met méér dan tien gaatjes. "Omdat ze zo jong zijn en ze zo veel cariës hebben, kunnen ze onmogelijk op de tandartsstoel behandeld worden. Ze moeten dan vaak terugkomen en worden bang van de tandarts. En dus vullen we onder narcose de gaatjes."

Wachttijd

In het UZ Gent ondergaan elk jaar zo’n 500 kinderen de ingreep en de wachttijd is nu opgelopen. Het gebeurt in alle lagen van de bevolking, het gaat ook om kinderen van hooggeschoolde ouders.

Zoete drankjes

De zoete drankjes zijn de boosdoener. “Die zijn echt niet goed voor de tanden”, zegt Martens. “De laatste tien jaar is er een enorme stijging van het verbruik van gezoete dranken. België staat in de top 5 van grootste verbruikers in Europa. Dat kan verklaren waarom ook oudere kinderen opnieuw meer gaatjes hebben.”