"Vrouwenquota zijn goede zaak"

Hoewel velen vinden dat de overheid geen vrouwenquota had mogen opleggen aan hun raden van bestuur, is in de praktijk de meerderheid van de bestuurders en beursgenoteerde bedrijven blij met wat de quota voor vrouwen teweeg brengen. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

“De vijver van bekwame vrouwen is te klein, vrouwen zouden degraderen tot excuustruzen.” Het waren de argumenten tegen vrouwenquota voor de raden van bestuur van beursgenoteerde bedrijven toen de federale overheid ze in 2011 oplegde. Nu, drieënhalf jaar later, blijken ze niet te kloppen. Dat toont een studie van de Universiteit Hasselt aan die vandaag op een internationaal congres over gelijke kansen in Antwerpen wordt voorgesteld.

"Door de wet doen bedrijven, op zeer weining uitzonderingen na, goed hun best om het talent van vrouwen niet te verspillen. Soms gaan ze daarbij zelfs verder dan de wet vereist", aldus onderzoekster Hannelore Roos. De beursgenoteerde bedrijven in ons land moeten (afhankelijk van onder meer hun grootte) tegen 2017 of 2019 minstens één derde (en hoogstens twee derde) vrouwen in hun raden van bestuur tellen.