Water te koud voor Gentse Bibberduik

De jaarlijkse Bibberduik in Gent is afgelast. De temperatuur van het water is te koud volgens het stadsbestuur. Het zou een te groot risico zijn voor de gezondheid van de deelnemers.

De Bibberduik is een jaarlijks evenement dat deze zondag gepland was. Elk jaar komen honderden mensen vanaf 8 jaar een winterse duik nemen in het water van de Gentse Blaarmeersen. Dit jaar zal de traditie moeten worden overgeslagen. De temperatuur van het water is zo laag dat het te gevaarlijk is om ongetrainde mensen een duik te laten nemen. “De temperatuur van het water, dat minimaal 4°C moeten zijn voor een risicoloze Bibberduik, is intussen gedaald tot onder de 2°C”, meldt het Gentse stadsbestuur.

De winterse temperaturen van de laatste weken hebben ervoor gezorgd dat het water zo koud is geworden. Hoewel de organisatoren het zelf ook heel jammer vinden, plaatsen ze met de afgelasting de veiligheid van de mensen voorop. Zowel de FOD Volksgezondheid als de medewerkers van de MUG hebben een negatief advies uitgesproken voor het evenement.

De sportdienst van Gent zal nu een altenatief uitwerken dat kan doorgaan in de lente. Schepen van Gezondheid en Sport Resul Tapmaz: “onze bedanking gaat uit naar alle mensen die zich al hadden ingeschreven. Zij worden persoonlijk op de hoogte gebracht.”

Het is niet de eerste keer dat het evenement om deze redenen wordt afgelast. In 2013 was de temperatuur van het water ook te laag. Zondag zou de 10e editie van de Bibberduik geweest zijn.