N-VA en CD&V weer in de clinch

Er lijkt geen dag voorbij te gaan of federale regeringspartijen N-VA en CD&V vervallen in gekibbel. Nu is de demarche van N-VA-Kamerlid Zuhal Demir over het uitdoven van werkloosheidsuitkeringen het onderwerp van discussie. N-VA wil het terug op tafel, CD&V wijst het meteen resoluut naar de vuilbak.

Demir pleit in de krant De Tijd om opnieuw te praten over een beperking van de werkloosheidsuitkering in de tijd. “Als ze merken dat ze (werklozen) de rekeningen niet langer kunnen betalen, zullen ze harder hun best doen. Daarom is het zo'n goed idee de werkloosheidsuitkeringen te beperken in de tijd", zegt Demir. Bewust dat ze zich op glad ijs begeeft, voegt ze er nog aan toe: “Ik weet dat zoiets niet in het regeerakkoord staat, maar ik hoop dat de andere partijen nog bij hun verstand komen."

"Niet in het regeerakkoord"

Maar CD&V is not amused: “Dat staat niet in het regeerakkoord, is niet afgesproken en is dus ook niet aan de orde", reageert Kamerlid Stefaan Vercamer. Ook Kris Peeters wijst het voorstel meteen af, net als coalitiepartner Open Vld. De liberalen zijn principieel wel voor, maar “de maatregel staat niet in het regeerakkoord en ook de timing is niet opportuun”, klinkt het.

Ruzie of goedmaken?

En zo wordt het lijstje met discussies tussen de twee regeringspartijen stilaan onoverzichtelijk lang. Vorige week was er het openlijk verzet van de CD&V tegen de para’s in de straat. N-VA-voorzitter Bart De Wever noemde de interne oppositie toen achterbaks. Ondertussen is het incident gesloten, maar de sfeer is niet bepaald hartelijk. Open Vld’er Alexander De Croo sprak over een “vuile politieke oorlog”. Partijgenoot Maggie De Block zag dan weer “ruzie tussen de buren”, maar zei ook: “als ze ruzie kunnen maken, kunnen ze het goedmaken ook.”