BOB-campagne nog nooit zo succesvol

Na acht weken is de BOB-campagne 2014-2015 ten einde. Vandaag maakte het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) de resultaten bekend van de campagne. En die zijn positief: nog nooit eerder waren er zo weinig positieve alcoholcontroles. Er werden wel minder mensen gecontroleerd dan vorig jaar. 

Dankzij de inspanningen van de lokale en federale politie werden er tijdens deze campagne 321.156 bestuurders gecontroleerd. Dat is het op één na hoogste aantal bestuurders ooit, maar het zijn er wel meer dan 20.000 minder dan vorig jaar. Door de terreurdreiging in ons land waren er namelijk heel wat minder agenten beschikbaar om aan de BOB-controles deel te nemen.

In totaal bliezen 8.994 bestuurders positief. Dat komt overeen met 2,8 procent. Vorig jaar blies nog 3,2 procent positief. Het gaat om het laagste percentage ooit, nooit eerder bliezen zo weinig mensen positief tijdens een BOB-campagne.

Koploper Antwerpen

Van alle provincies werden in Antwerpen de meeste alcoholcontroles uitgevoerd. Bijna een op de vier van de testen (24 procent) werd in deze provincie afgenomen. Antwerpen wordt op de tweede plaats gevolgd door Oost-Vlaanderen. Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen volgen respectievelijk op de derde en vierde plaats.

Met 1,8 procent positieve bestuurders scoort de provincie Antwerpen ook opmerkelijk beter dan het nationaal gemiddelde (2,8 procent). In tegenstelde zin scoren de provincies Henegouwen en Waals-Brabant ver boven het nationaal gemiddelde. De kans op een alcoholcontrole is er dan ook het kleinst van alle provincies.

Problematisch alcoholgebruik

Het BIVV is tevreden over de resultaten van dit jaar. Volgens hen hebben steeds meer bestuurders de boodschap begrepen en organiseren ze zich steeds meer omdat rijden en drinken niet samengaan. Toch blijft het alcoholgebruik bij een groep van bestuurders problematisch. Bij twee op de drie positieve controles wordt er een alcoholgehalte tussen 0,5 en 0,8 promille aangetroffen. En dat is een zeer zorgwekkende trend.