Werd Jejoen Bontinck gefolterd in Syrië?

Jejoen Bontinck zou in Syrië gefolterd zijn door Mohamed A., een 21-jarige Syriëstrijder die sinds oktober in de cel zit. Dat zegt ex-Syriëstrijder Jejoen Bontinck maar de verdachte zelf spreekt dat tegen. Vandaag beslist de Brusselse raadkamer of de man in de cel blijft.

Jejoen Bontinck zou verklaard hebben dat hij in Syrië gevangen werd gehouden door Mohamed A., een geradicaliseerde jongere uit Vilvoorde. Ook beweert Jejoen dat de man geholpen heeft om hem te folteren. Er worden wel vragen gesteld bij geloofwaardigheid van de verklaringen van Jejoen. Kon Mohamed A., die amper een maand in Syrië verbleef, het vertrouwen van IS winnen om zo’n belangrijke taak uit te voeren?

Op 22 oktober 2014 werd Mohammed A. samen met twee andere verdachten opgepakt. De drie jongeren zouden geradicaliseerd zijn onder invloed van Sharia4Belgium-leider Fouad Belkacem. Waarschijnlijk namen ze deel aan een betoging die Sharia4Belgium organiseerde tegen de film ‘Innocence of Muslims’.

De drie jongeren vertrokken in maart 2013 richting Syrië om er te gaan strijden. Daar verbleven ze enkele weken in het gezelschap van ander Vilvoordse Syriëstrijders.