VTI Aalst excuseert zich na heisa

Eerder vandaag ontstond heel wat commotie rond een nieuwe maatregel van het Vrij Technisch Instituut in Aalst. De leerkrachten gingen vanaf nu de Facebookprofielen van hun leerlingen controleren op extremistische uitspraken. Eerder werden al twee studenten aangegeven bij de politie. De school wilde niet officieel reageren op de commotie en heeft zich nu in een persbericht verontschuldigd.

De school geeft toe dat ze een strategische fout hebben gemaakt. Eerst moest er contact opgenomen worden met de twee leerlingen en hun ouders om een dialoog aan te gaan. “Deze voormiddag hebben we met de betrokken leerlingen en hun ouders gesproken en hebben we onze excuses aangeboden”, aldus de school.

Els Vander Hoeven, directrice van het VTI in Aalst, zegt dat de school in het geval van de aangegeven leerlingen geradicaliseerde boodschappen opmerkte. Daarom hebben zij contact opgenomen met het speciaal opgericht meldpunt voor radicalisering bij de politie van Aalst.

Toch benadrukt de school dat ze niet systematisch Facebookberichten controleert. “Het kan wel dat we in het kader van het antipestbeleid bepaalde zaken gaan bekijken”, zegt de directrice.