Facebook wil zelf aan tafel met Tommelein

De socialenetwerksite Facebook heeft zelf om een onderhoud met staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein (Open Vld) gevraagd. De laatste weken ontstond commotie over de verregaande gebruiksvoorwaarden die Facebook zou invoeren. "Blijkbaar heeft Facebook de bezorgdheid opgepikt", aldus Tommeleins woordvoerster.

Uitgerekend vandaag komen de respectieve privacy-autoriteiten van de Europese Unie, waaronder onze Privacycommissie, bijeen om zich te buigen over de verbruiksvoorwaarden en eventueel stappen te ondernemen. Staatssecretaris Tommelein liet zelf verstaan meer heil te zien in een gecoördineerde Europese aanpak, omdat die meer impact zou hebben dan op eigen houtje stappen te ondernemen.

Vorige week kondigde de Privacycommissie bovendien aan dat het gerechtelijke stappen tegen Facebook niet uitsluit, indien er geen Europees initiatief komt en indien de socialenetwerksite niet antwoordt op de vraag van de Privacycommissie om de invoering van de nieuwe gebruiksvoorwaarden uit te stellen. Het onderhoud tussen staatssecretaris Tommelein en het bedrijf zou halfweg februari plaatsvinden.

Volgens een bericht op de website van de Privacycommissie zouden de gebruiksvoorwaarden Facebook in staat stellen gegevens van profielen te gebruiken om gebruikers ook buiten de eigen website gerichte advertenties te kunnen tonen. Op hun beurt leveren die sites en diensten weer data aan Facebook voor gerichte en nog persoonlijkere advertenties. Verder gaat Facebook zijn gebruikers volgen als ze naar andere sites surfen en krijgt het via de Facebook-app toegang tot de contactpersonen die in de smartphone opgeslagen zijn.