Cyberpesten bij jongeren neemt toe

Cyberpesten is een groeiende trend bij jongeren. Dat meldt Metro vanmorgen. Kinderen krijgen op steeds jongere leeftijd toegang tot smartphones, tablets en applicaties, waardoor pesten vaker via internet verloopt. 

Het klassieke pesten komt nog steeds het vaakst voor, maar er is een duidelijke evolutie naar internetpesten merkbaar. Dat zegt Gie Deboutte, voorzitter van het Vlaamse netwerk 'Kies Kleur tegen Pesten'. Kinderen pesten elkaar steeds vaker online. Dat komt omdat de toegang tot het internet gemakkelijker is geworden en kinderen al op jonge leeftijd smartphones en tablets gebruiken. Deboutte is dan ook niet verbaasd dat pesterijen nu ook meer gebeuren via sociale media, games of applicaties.

Om pesten tegen te gaan, moet de school optreden. “Leerkrachten moeten kinderen een veilig gevoel geven en zich profileren als een vertrouwenspersoon. Dat gebeurt doorgaans nog veel te weinig en zo durven jongeren niet over pesten praten”, zegt Deboutte.

Op vrijdag 6 februari start de tiende editie van de ‘Week tegen Pesten’. Tijdens die week wordt extra aandacht besteed aan initiatieven en campagnes om pesten te helpen bestrijden en voorkomen.