Extra beveiliging in federaal parlement

Door de terreurdreiging wordt de beveiliging in het federaal parlement extra opgetrokken. Dat blijkt uit een veiligheidsplan dat De Morgen kon inkijken. Er komen meer camera's, sasdeuren, een bagagescanner en een zwarte lijst voor bezoekers.

Kamervoorzitter Siegfried Bracke(N-VA) en Senaatsvoorzitter Christine Defraigne (MR) vroegen aan de commandant van de militaire politie in het federale parlement om een nieuw veiligheidsplan op te stellen. Daarin is sprake van nieuwe bewakingscamera's, extra luidsprekers, sasdeuren een centrale controlekamer en een verbeterde beveiliging van de ingangen. De agenten van de militaire politie krijgen ook kogelvrije vesten. Alle bezoekers krijgen begeleiding en risicopersonen komen op een zwarte lijst.

Tot slot zullen politici en hun medewerkers altijd en overal hun badge van het parlement zichtbaar dragen. Of het plan wordt goedgekeurd, is nog niet duidelijk. Daarover volgt binnenkort nog overleg tussen Bracke, Defraigne en de verschillende partijen. Een van de moeilijkheden is het prijskaartje van de aanpassingen. Het zou toch gaan over kosten tussen de 175.000 en 250.000 euro.