Spanningen tussen agenten en militairen

Er is niet alleen onenigheid tussen de politici als het op de aanwezigheid van het leger in de stad aankomt. Ook tussen de militairen en agenten van de politie botst het intussen. De reden daarvoor is het verschil in verloning. Militairen worden veel minder betaald, maar doen eigenlijk hetzelfde werk als de politie. Als ze langer zouden worden ingezet, willen ze daar ook verandering in zien.  Dat staat vandaag in Het Nieuwsblad, De Standaard, de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

"Wanneer de inzet van militairen voor bewakingsopdrachten voor langere tijd wordt voortgezet, moet er dringend met de overheid rond de tafel worden gezeten", zegt Luc Maes van de socialistische ACOD Defensie. "Militairen lopen bij dergelijke bewakingsopdrachten dezelfde risico's als de agenten die enkele deuren verder hetzelfde werk doen. Toch hebben zij een heel andere verloning. Dat is vreemd en lokt onder militairen veel reactie uit." Ook de militaire vakbond ACMP vraagt daarover een gesprek.

Bij de politie groeit de tegenstand dan weer tegen een langere aanwezigheid van militairen in de straten. Zo vrezen agenten in te boeten op de lucratieve avond-, nacht- en weekendpremies omdat de overheid op die dure momenten goedkopere militairen zou inzetten. "Het leger inzetten in eigen land kan voor ons niet voor een langere termijn, omdat het geen structurele oplossing is, alleen een noodmaatregel voor zeer beperkte tijd", zegt VSOA-ondervoorzitter Vincent Houssin.