School controleert Facebook studenten

Het Vrij Technisch Instituut van Aalst gaat vanaf nu al haar leerlingen controleren via hun Facebookaccount. Dat bericht Het Laatste Nieuws vandaag. Het VTI heeft eerder al twee van haar studenten aangegeven bij de politie omdat ze op hun Facebook steun uitspraken aan de terreurgroep IS.

De school laat de leerkrachten al een tijdje toe om af en toe steekproefsgewijs de profielen van leerlingen te screenen. De school merkt een “onrustwekkkende” toename van het aantal posts die voor de terreur pleiten. Daarom wil het VTI nu al haar 1.500 leerlingen gaan controleren. Inge De Troyer, directeur Communicatie van de school zegt dat de maatregel voor “ieders veiligheid” is. “Als we nog zulke dingen ontdekken, lichten we opnieuw de politie in.”

Er is toch wat controverse rond de nieuwe aanpak. Volgens professor Jos Dumortier (KUL) is het niet de taak van de leerkrachten om hun studenten te gaan nakijken op hun online leven. De rol is volgens hem voor de ouders weggelegd. “Vrije meningsuiting telt toch zeker voor jongeren.” Dumortier zegt dat er een te grote kans is op een “heksenjacht”.

Het Vrij Technisch Instituut van Aalst heeft twee van zijn leerlingen aangegeven bij de politie omdat ze op hun Facebook-profiel de terreur van IS bewierookten. De school gaat nu al haar studenten screenen. Dat bericht Het Laatste Nieuws dinsdag.