Termont op één na beste burgemeester

De Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) is de op één na beste burgemeester ter wereld. Naheed Nenshi, burgemeester van Calgary (Canada) gaat hem voor, zo meldt het World Mayor Project op haar site.

De Londense filantropische organisatie City Mayor Foundation beloont sinds 2004 tweejaarlijks burgemeesters die onder meer hun steden open en eerlijk besturen en alsook nationaal en internationaal hun stad op de kaart zetten. Dat gebeurt op basis van een poll en inhoudelijke criteria.

"Ik wil in de eerst plaats de burgemeester van Calgary feliciteren met zijn overwinning, dat is een buitengewone eer", zegt Termont, die fier is op zijn tweede plaats. "Ik had één kans op drie om de beste van de wereld te zijn, ik mag niet ontgoocheld zijn. Maar als je van een selectie van 118 bij de 26 beste overschiet en daarna bij de laatste drie, dan begin je op de duur de pretentie te hebben van te willen winnen. Maar ik moet ook realistisch zijn. Ik pluk de vruchten van het werk dat de afgelopen decennia in Gent is gebeurd, onder meer door het werk van mijn voorgangers Beke en Temmerman en zoveel Gentenaars. Daarom gaat het om meer dan een erkenning voor mij. Gent is een bruisende stad van kennis en cultuur en als we tweedes eindigen, dan is dat een cadeau voor alle Gentenaars."

Termont wijst erop dat, zelfs al werd hij derde, hij zijn inwoners op voorhand uitnodigde voor een feest in de Gentse Vooruit dinsdag.