Dossier Terreurdreiging

Terreurverdachte pleit onschuldig

 Omar D., de verdachte die na de acties in Verviers werd opgepakt in Athene moest vandaag voor de Brusselse raadkamer verschijnen. Volgens zijn advocaat is de 33-jarige Algerijn geen extremist of terrorist en wil hij meewerken aan het onderzoek.

Omar D. werd vorige week door Griekenland uitgeleverd aan België en werd door de onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van deelname aan terroristische activiteiten.  Hij was namelijk in het bezit van een GSM waarmee het brein achter de terreurgroep, Abdelhamid Abaaoud, vanuit Griekenland contact zou hebben opgenomen met leden van de terreurcel in België.

Volgens zijn advocaat heeft Omar D. niets te maken met de terreurgroep. "Maar mijn cliënt kent meneer Abaaoud niet en kent ook niemand van de andere personen in het dossier", zegt meester Mehdi Abbes. "Hij heeft dat toestel enkel gekocht, zonder sim-kaart en wou het verkopen om wat geld te verdienen. Bij zijn arrestatie had hij nog een paar andere gsm-toestellen zonder sim-kaart bij, die hij ook wou verkopen. Hij is geen extremist of radicale moslim, hij is enkel een Algerijnse sans-papier die wat in het zwart werkte."

 D. pleit dus onschuldig maar vraagt voorlopig niet om zijn vrijlating. "Hij wil meewerken met het dossier en begrijpt dat er verder onderzoek nodig is", gaat meester Abbes voort. "Zo moet telefonisch onderzoek in Griekenland uitwijzen of zijn verklaringen kloppen en dat zal enige tijd in beslag nemen."