Man in legeruniform opgepakt in Brussel

In Brussel is deze voormiddag een gebouw van het Europees Parlement en de Montoyerstraat geëvacueerd na een bomalarm. "Het parket bevestigt dat een man in legeruniform is opgepakt. Hij zou zich verdacht hebben gedragen en ze hebben ook zijn wagen doorzocht", vertelt VTM NIEUWS-journalist Jelle Frencken. 

De man die is opgepakt, is een 32-jarige Slovaak, meldt het Brusselse parket.  In de wagen van de man werden onder meer een vuurwapen en een kettingzaag aangetroffen maar geen explosieven. De man, die rondliep in camouflagekledij en verklaarde dat hij de Europese president wou ontmoeten, wordt maandagavond voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Het parket van Brussel vraagt dat hij onder aanhoudingsbevel zou geplaatst worden, onder meer voor het dreigen met een aanslag.

Veiligheidsperimeter

De Slovaak werd maandagochtend kort na 07.30 uur opgemerkt, omdat hij in de buurt van het Europees Parlement rondliep en zich verdacht gedroeg. Hij zei tevens dat hij de Europese president wilde ontmoeten. "Gelet op de verhoogde waakzaamheid werd de man gearresteerd en meegenomen voor verhoor", zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. "Daarbij gedroeg hij zich op geen enkel moment agressief. Op de man werden ook sleutels aangetroffen die leidden naar zijn voertuig, dat in de Montoyerstraat geparkeerd stond. Aangezien de bedoelingen van de man onduidelijk waren, werd er geen risico genomen en werd een veiligheidsperimeter ingesteld. Verschillende kantoorgebouwen in de buurt van het Europees Parlement werden ontruimd en het verkeer werd omgeleid."

Geen explosieven

Na onderzoek door de ontmijningsdienst van het leger bleken er geen explosieven in de wagen te liggen, waarna de veiligheidszone werd opgeheven. In het voertuig werden wel onder meer een vuurwapen en een kettingzaag aangetroffen. Bij zijn verhoor door de politie weigerde de Slovaak een verklaring af te leggen. Het Brusselse parket besloot hem te laten voorleiden en vraagt zijn aanhouding voor bedreigingen met een aanslag, bezit van een verboden wapen en bezit van een vuurwapen dat vergunningsplichtig is.

Bekijk ook: