Dossier Terreurdreiging

N-VA beloond voor terreuraanpak

Uit de resultaten van de Grote Peiling van VTM NIEUWS blijkt er vooral voor N-VA een groot verschil in populariteit na de terreuracties in Verviers. Sinds ons land extra antiterreurmaatregels neemt, heeft de N-VA zich duidelijk op een positieve manier in de kijker gespeeld. En dat loont: N-VA blijft veruit de grootste partij met 30,2%.

De uitspraken van Bart De Wever en de aanpak van minister van Binnenlandse Zaken Jambon hebben de partij geen windeieren gelegd. Waar de partij voor de gebeurtenissen in Verviers nog een opvallende daling toonde van 4,6 procentpunten, blijkt hun populariteit erna gestegen te zijn met 2,4 procentpunten. Dat betekent dat als er nu verkiezingen waren, de N-VA slechts een heel klein verlies zou lijden vergeleken met het verkiezingsresultaat.

Los daarvan blijft N-VA overduidelijk de reus van het politieke landschap. Met 30,2% laat ze achtervolger CD&V (17,1%) ver achter zich. De scores van de andere partijen blijven overigens redelijk stabiel. Open Vld en sp.a delen de derde plaats met respectievelijk 14,9 en 14,7%, Groen blijft boven de 10%, Vlaams Belang haalt 7,6% en PVDA+ blijft onder de kiesdrempel.

De Grote Peiling is een enquête van VTM NIEUWS, Het Laatste Nieuws, Le Soir en RTL. Deze peiling bij 2642 respondenten, die representatieve steekproeven vormen van de Belgen van 18 jaar en ouder, a rato van 1042 in Wallonië, 1035 in Vlaanderen en 565 in de 19 gemeentes van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werd gerealiseerd van 23 tot en met 28 januari 2015.De interviews vonden plaats via het Ipsos On Line Panel.De maximale foutenmarge, voor een percentage van 50% en een vertrouwensgraad van 95% bedraagt+-3,0 in Wallonië, +-3,1 in Vlaanderen en +-4,1 in Brussel.