Proces vermoorde Cloetens van start

Onder massale persbelangstelling is in Antwerpen het assisenproces van Tijl Teckmans (32) uit Duffel gestart, die beschuldigd wordt van de doodslag op Britta Cloetens (25). Ze verdween op 23 april 2011 nadat ze om advies ging bij de Honda-garage waar de verdachte werkte.

Teckmans bekende de moord, maar volgens hem was het een ongeluk. Hij kan zich naar eigen zeggen niet herinneren waar hij haar lichaam heeft begraven. Britta Cloetens blijft dus spoorloos.

Bij het begin van de zitting werden op vraag van het openbaar ministerie nog eerst enkele stukken uit het dossier verwijderd, alvorens met de voorlezing van de akte van beschuldiging werd begonnen. De stukken hadden betrekking op een gesprek dat een cipier in de gevangenis van Turnhout in het voorjaar van 2014 had gehoord tussen Teckmans en zijn advocaat. De cipier had op 16 november, nadat er in Gazet van Antwerpen een artikel over de zaak was verschenen, de politie ingelicht over het gesprek. De cipier en ook de beschuldigde werden verhoord, maar die laatste ontkende dat het gesprek ooit had plaatsgevonden.

Gesprekken tussen een advocaat en zijn cliënt zijn vertrouwelijk en kunnen volgens de advocaat-generaal niet als bewijs worden aangewend. De andere procespartijen waren het daarmee eens. Het hof trok zich vervolgens terug om een tussenarrest op te stellen. Daarin werd bevolen om de stukken uit het strafdossier te verwijderen.

Advocaat-generaal Patrick Boyen startte vervolgens met de voorlezing van de akte van beschuldiging.