Meisje van elf sterft aan de griep

Een meisje van elf uit het West-Vlaamse Ingelmunster is overleden aan de griep. Het virus sloeg over op haar hart, waardoor het meisje in een coma belandde en overleed. Haar vader vond haar gisteren dood naast haar bed. Dat schrijven de kranten van Mediahuis.

De 11-jarige Yasmina werd zondag ziek. “Ze zag wat bleekjes en klaagde over pijn in haar buik”, vertelt papa Pascal. “We dachten dat het wel zou beteren, maar toen ze maandag wakker werd, vertelde ze dat ze de hele nacht had moeten overgeven. Volgens de dokter had Yasmina de griep.”

Dinsdagavond was haar koorts al wat gezakt. Yasmina nam nog een Dafalgan en ging naar bed, maar ze is nooit meer ontwaakt. “Elk jaar sterven honderden mensen aan de griep, meestal ouderen die verzwakt zijn”, vertelt viroloog Marc Van Ranst van de KU Leuven. “Dat een jong iemand zonder enige waarschuwing sterft, gebeurt maximaal één a twee keer per jaar. Het gaat om een fatale reactie van het lichaam waarbij afweersysteemmoleculen uitgescheiden worden die een ontstekingsreactie in het lichaam veroorzaken. We weten niet hoe dat juist gebeurt. Je kan dan een fatale longonsteking of een hartontsteking krijgen.”