Griepepidemie is officieel in het land

Volgens het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) is er officieel sprake van een griepepidemie in ons land. "De epidemische drempel voor griep (140 consultaties per 100.000 inwoners) werd gedurende twee opeenvolgende weken overschreden en het percentage van positieve stalen voor influenza ligt nu boven 60 procent. Alle voorwaarden voor een griepepidemie zijn nu vervuld en het WIV kan nu de griepepidemie officieel inluiden in België”, klinkt het bij het WIV.

Vorige week maakte het WIV bekend dat we de epidemische drempel voor griep hadden overschreden toen tussen 12 en 18 januari gemiddeld 246 op 100.000 mensen hun huisarts hebben geconsulteerd met een ‘griepaal syndroom’. Tussen 19 en 25 januari is dat aantal consultaties zelfs verdubbeld tot gemiddeld 540 mensen per 100.000. In vergelijking met vorige week is de leeftijdsgroep vijfenzestigplussers nu ook getroffen.

"Nog geen piek"

Dr. Viviane Van Casteren van het WIV ziet de griepepidemie de komende week nog toenemen. "Het is momenteel onmogelijk om het tijdstip en de hoogte van de piek te voorspellen. Dit zal pas later duidelijk worden wanneer een daling van de griepactiviteit wordt vastgesteld."