Mogelijk watertekort in België

Het dreigt in België tot een waterblack-out te komen. Dat zegt Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V). De voorbije maanden werd er vooral gewaarschuwd voor een stroomtekort, maar nu zou een watertekort ook een mogelijk scenario zijn.

De industrie zou massaal water oppompen en dat is één van de redenen voor het dreigend watertekort. Ook het feit dat een groot aantal mensen op een kleine oppervlakte woont, en dat Vlaanderen jaar na jaar meer verhard wordt kan zorgen voor waterschaarste.

Om een waterblack-out in België te vermijden wil Joke Schauvliege, Vlaams minister van Leefmilieu, strengere regels invoeren voor ons waterverbruik. Zo zou de overheid bedrijven kunnen helpen in hun zoektocht naar alternatieven voor water. Ook particulieren moeten er zich bewust van worden dat er minder water verbruikt moet worden.

Eerder werd er al gevreesd voor een stroomtekort deze winter door het wegvallen van enkele kerncentrales. Mensen werden toen opgeroepen om zuinig te zijn met stroom en zo weinig mogelijk energie te verbruiken op de piekmomenten tussen ongeveer 17.00 uur en 21.00 uur.