Horeca-uitbaters betogen in Brussel

Vandaag komen heel wat horeca-uitbaters op straat in Brussel, om te pleiten voor lagere loonlasten in de sector. Er worden zo’n 500 mensen verwacht. Veel uitbaters sluiten vandaag hun zaak, speciaal om te kunnen betogen en betaalbaar personeel te eisen.

De witte kassa staat centraal in het hele protest, maar toch betogen de restauranthouders niet per se tegen het systeem. Integendeel, het kan voor eerlijke concurrentie zorgen in de sector. Het schoentje knelt bij de loonlasten voor het vaste personeel.

Die liggen te hoog. De horeca omzeilt dat nu door een deel in het zwart te werken en ook de lonen deels in het zwart te betalen. Maar in een volledig witte horeca kan dat niet meer en worden de loonkosten voor veel restauranthouders te hoog.

De overgangsmaatregelen die beloofd zijn door de regering reiken niet ver genoeg, aldus de horecasector. En daarom komen de uitbaters nu op straat. Volgens Horeca Vlaanderen zullen veel restaurants niet anders kunnen dan te schrappen in openingsuren, de prijzen te verhogen en personeel te ontslaan.