Lag Facebook plat door cyberaanval?

Facebook is vanochtend een veertigtal minuten onbereikbaar geweest. Rond 7u25 kwamen op Twitter de eerste meldingen binnen dat er iets mis was met de sociaalnetwerksite. Pas rond 8u10 was de sociaalnetwerksite opnieuw bereikbaar. Ook Instagram, een fotowebsite die eigendom is van Facebook, was al die tijd onbereikbaar. Het hackerscollectief Lizard Squad zegt achter de storing te zitten, maar Facebook ontkent.

Een veertigtal minuten was het grootste sociale netwerk ter wereld, Facebook, onbereikbaar. Pagina's werden niet meer geladen of bezoekers kregen een foutmelding. Ook Instagram, een website om foto's te delen en eigendom van Facebook, was al die tijd onbereikbaar. Het zorgde op Twitter, een sociaalnetwerksite die het nog wel deed, voor opschudding. Onder de hashtag #FacebookDown deden gebruikers hun beklag. Ook datingapp Tinder, dat de servers van Facebook gebruikt, ondervond hinder.

Nog op Twitter liet het hackerscollectief Lizard Squad weten dat het achter de storing zat. "Facebook, Instagram, Tinder, AIM, Hipchat offline", tweette de niet-geverifieerde account. Waarna ook werd gedreigd met meer cyberaanvallen. "Binnenkort meer", bleef Lizard Squad mysterieus. Lizard Squad hackte eerder al de gamenetwerken van Windows en Sony en eiste gisteren nog het platleggen van de website van Malaysian Airlines op.

Facebook: "Geen cyberaanval"

Een woordvoerster van Facebook heeft intussen aan BBC laten weten dat er geen sprake is van een cyberaanval op Facebook. "De storing is te wijten aan een intern probleem. Nadat onze ingenieurs een wijziging doorvoerden, ontstond er een storing in ons configuratiesysteem.