Dubbel zoveel e-books verkocht

De boekenmarkt in Vlaanderen krimpt al voor het derde jaar op rij: in 2014 met 1,9 procent tot een omzet van 195,8 miljoen euro. De e-bookverkoop nam toe met 140 procent, al maakt dit nog altijd maar 2,9 procent van de totale boekenmarkt uit. Pascale Naessens' ‘Puur eten dat je gelukkig maakt’ was het meest verkochte boek. Dat meldt de koepelvereniging van de Vlaamse boekensector boek.be.

Vooral de verkoop van fictie en literaire non-fictie kreeg in 2014 klappen. De omzet daalde in dit genre met 7,3 procent. Ook de strips kende een serieuze terugval met -4,4 procent omzet. De omzet van de kinderboeken steeg dan weer wel met 5,1 procent. Volgens boek.be wordt de sterke omzetdaling van de fictie en literaire non-fictie grotendeels gecompenseerd door de e-books omdat 70 procent van de verkochte e-books literatuur is. Met 446.000 verkochte exemplaren maakten de e-books vorig jaar 2,9 procent van de totale boekenmarkt uit, een stijging van 140 procent.

Pascale Naessens' kookboek werd het meest verkocht. ‘De Druivelaar dagwijzer 2015’ staat op twee en ‘Dagelijkse Kost/Mijn 200 klassiekers’ van Jeroen Meus vervolledigt de top drie. Stefan Hertmans' ‘Oorlog en terpentijn’ is het eerste literaire boek en werd het vierde meest verkocht, het is ook de enige roman in de top 10.