Justitiepaleis tijdje volledig afgesloten

Het Brusselse justitiepaleis is vanmiddag een tijdje hermetisch afgesloten geweest nadat er plots een honderdtal betogers aan het gerechtsgebouw waren verschenen. De groep maakte aanstalten op het paleis te betreden en daarom besloten de politie- en veiligheidsdiensten het zekere voor het onzekere te nemen en de toegangsdeuren te sluiten. Na ongeveer een kwartier vertrokken de betogers en kon de rust aan het justitiepaleis terugkeren.

De betogers eisten de vrijlating van een man die zondagavond opgepakt was door de lokale politie van de zone Brussel West. De man werd gearresteerd na een betoging van sans-papiers eerder op de dag, omdat hij daar een medebetoger met een ontstopper op het hoofd had geslagen. Na verhoor werd de man van zijn vrijheid beroofd en deze voormiddag stelde de politie hem ter beschikking van het Brusselse parket.

Naar aanleiding van de arrestatie trokken de sympathisanten eerst naar het politiecommissariaat aan de Graaf van Vlaanderenstraat in Sint-Jans-Molenbeek. Daar kregen ze te horen dat de opgepakte man naar het parketgebouw aan het Poelaertplein was overgebracht, waarop de groep dus naar het justitiepaleis trok. Na hun vertrek aan het justitiepaleis trokken de betogers aan het kabinet van staatssecretaris voor Migratie Theo Francken.