VIDEO: 1000 ton zout, toch glad

De strooidiensten van het Agentschap Wegen en Verkeer hebben afgelopen nacht 1.050 ton zout op de Vlaamse gewest- en autosnelwegen gestrooid. Ze blijven ook de komende uren uitrijden om de wegen sneeuw- en ijsvrij te houden, maar toch is het op heel wat plaatsen moeilijk rijden. De hoofdwegen lagen er vroeg in de ochtend nog relatief goed bij, maar in het oosten van het land is het pas vanochtend beginnen sneeuwen, waardoor het gevaarlijk rijden werd.

Op verschillende plaatsen in Vlaanderen gebeurden er kleine ongevallen door het gladde wegdek. Enkele vrachtwagens kwamen ook in de problemen aan op- en afritten. In West-Vlaanderen ondervond ook het treinverkeer even hinder door de koude. In Waregem was er ijzelvorming aan het station van Waregem, waardoor er tijdelijk geen verkeer door kon. Momenteel zijn er ook grote problemen bij het spoor in Nederland. Daardoor zijn er ook bij ons ook heel wat internationale treinen van of naar Nederland afgeschaft.

Ondanks dat er vannacht volop gestooid werd, is het dus toch uitkijken voor gladheid. Door de regen wordt het gestrooide zout immers weggespoeld, waardoor het water kan aanvriezen op het wegdek.  Het Agentschap Wegen en Verkeer, het Vlaams Verkeerscentrum en de federale wegpolitie vragen aan weggebruikers om nog de hele ochtend rekening te houden met gladheid. Ze raden bestuurders aan om hun rijstijl aan te passen.