Groot diamantproces met 100 verdachten

Ruim 100 topdiamantairs, diamantbedrijven en koeriers zijn in één monsterfraudezaak definitief doorverwezen naar de strafrechter. Dat schrijft De Tijd vandaag. De krant heeft het over het grootste proces dat de diamantwereld ooit kende.

De advocaten van 103 verdachten uit de diamantwereld verzamelen op donderdag 19 maart in het Antwerpse justitiepaleis. Op de beklaagdenbank zullen absolute topdiamantairs plaatsnemen, zoals baron Dilip Mehta van Rosy Blue, het op een na grootste diamantbedrijf in Antwerpen, en Philippe Barsamian, tot voor kort nog ondervoorzitter van de sectorfederatie Antwerp World Diamond Centre (AWDC).

De fraude loopt volgens het openbaar ministerie op tot meer dan 1 miljard dollar. En er zijn al tientallen miljoen euro's aan steentjes in beslag genomen tijdens het gerechtelijk onderzoek. Als het tot een veroordeling komt, kan de Belgische schatkist er een veelvoud aan verdienen. De verguisde diamantfraudejager Peter Van Calster mag opnieuw opdraven als openbaar aanklager op het monsterproces.