Koperdiefstal bij het spoor neemt sterk af

Er werden vorig jaar nog 217 koperdiefstallen geregistreerd bij het spoor. Dat is nog maar een zesde van het aantal diefstallen in het "recordjaar" 2012, toen er liefst 1.362 keer koper werd gestolen. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel, spoorwegmaatschappij NMBS en de federale politie. Met vier op de tien feiten is het gerechtelijk arrondissement Henegouwen het grote knelpunt.

"De daling werd in de tweede helft van 2013 ingezet, na de lancering van het Nationaal Actieplan tegen kabeldiefstallen", zegt Infrabelwoordvoerder Thomas Baeken. Dat resulteerde voor 2013 in nog 810 koperdiefstallen bij het spoor, of 40 procent minder dan tijdens het "recordjaar" 2012. In 2014 werd een nieuwe spectaculaire daling opgetekend, tot nog 217 feiten. Dat is nog eens drie kwart minder dan in 2013, en het beste resultaat in zes jaar.

Ondanks de goede resultaten blijft waakzaamheid geboden, onderstrepen de betrokkenen. "Op sommige plaatsen in België slaan koperdieven nog te vaak toe." Het gerechtelijk arrondissement Henegouwen is het grootste knelpunt: er werden vorig jaar 92 koperdiefstallen geregistreerd, of ruim 40 procent van alle feiten. In Luik, Brussel en Antwerpen werden telkens meer dan 20 feiten genoteerd. 

Het Nationaal Actieplan tegen kabeldiefstallen werd midden 2013 gelanceerd. Het voorzag in een aantal specifieke maatregelen: kabels worden ingegraven, koper wordt vervangen door aluminium en er werden camera's geplaatst. Daarnaast kwam er een verbod op cash uitbetalingen bij de verkoop van koper en worden koperdieven strenger gestraft. Ook het aantal controleacties is opgevoerd.