Dossier Terreurdreiging

Somers ziet weinig in terreurcoördinator

Vilvoords burgemeester Hans Bonte (sp.a) gelooft dat het radicaliseringsprobleem alleen maar goed aangepakt kan worden als er één coördinator wordt aangesteld. Dat zegt hij vrijdag in een interview met Het Laatste Nieuws. Somers zelf is niet gewonnen voor het idee.

"Eerst heeft men er geen oog voor en vervolgens reageert men zo heftig dat er hysterie dreigt." De sp.a'er roept premier Charles Michel (MR) op om te leren uit die episode door voor "eenheid van commando" te zorgen. "De coördinator moet iemand zijn die het probleem door en door kent, gepokt en gemazeld is in alle bestuurlijke niveaus, gezag heeft en politiek gedragen is, contacten heeft met de moslimwereld en vooral heel goed en gematigd kan communiceren."

De enige die hij daartoe in de huidige context in staat ziet, is zijn collega-burgemeester in Mechelen, Open Vld'er Bart Somers. Maar Somers ziet weinig graten in een aparte regeringscommissaris voor het coördineren van de strijd tegen de radicalisering, wegens geen meerwaarde. "Die taak ligt bij de eerste minister, Charles Michel, en die doet dat ook vandaag. Een bijkomende politieke functie creëren is niet nodig", zegt Somers. 

De Open Vld-politicus leest in de oproep van zijn Vilvoordse collega vooral "een noodkreet voor meer ondersteuning in de aanpak van radicalisering in zijn stad". Somers: "Ik begrijp zijn vraag volkomen. Er moet meer gedaan worden in de strijd tegen de radicalisering in Vilvoorde. Collega-burgemeester Bonte wordt er geconfronteerd met een groot aantal teruggekeerde Syriëstrijders en potentiële vertrekkers en trekt al lang aan de alarmbel. Zowel de federale en Vlaamse regering moet meer gerichte steun bieden aan deze stad, waar de radicaliseringsproblematiek zich het scherpst stelt. Deze steun moet zowel een politionele, preventieve als hulpverlenende component bevatten."