4 op 10 Vlamingen slaapt slecht

Vier op de tien Vlamingen klagen dat ze slecht slapen. Ze zijn ’s morgens niet uitgerust. Eén op de drie spreekt zelfs over een echt slaapprobleem. Dat blijkt uit een enquête van CM bij meer dan drieduizend Vlamingen. Er zijn veel oorzaken, zoals stress op het werk, maar ook ’s avonds nog uren op de computer of de tablet zitten is geen goed idee.

De Vlaming geeft zijn slaap een score van 6 op 10. Bij het opstaan voelt 41 procent zich niet uitgerust, 26 procent heeft overdag last van concentratieproblemen en 13 procent zit vermoeid achter het stuur van de wagen. Drie kwart van de CM-leden die aangaven niet tevreden te zijn over hun slaap, voelt zich soms tot altijd de hele dag door vermoeid.

"Onze agenda zit overvol", zegt Rummens. "We zitten tot 's avonds laat op onze computer te tokkelen. Maar ondertussen boet onze slaap erbij in. Een tekort aan slaap leidt niet alleen tot vermoeidheid, maar veroorzaakt ook concentratiestoornissen en prikkelbaarheid. Je bent ook minder goed bestand tegen ziektes."

CM wijst op de vele slaapmythes die nog altijd bestaan. "Veel mensen denken dat alcohol helpt om beter te slapen", zegt Rummens. "Een kwart van de Vlamingen drinkt nog minstens een glas alcohol een uur voor ze gaan slapen. Je zal misschien sneller in slaap vallen, maar 's nachts ook veel sneller wakker worden." Door juiste informatie te geven, misverstanden tegen te gaan en concrete tips aan te reiken wil CM mensen op weg helpen. Er is ook een gratis, online slaaptest. Die test en alle verdere info zijn te vinden op www.cm.be/slaapwel.