Uniefs vrezen Nederlandse toeloop

De Vlaamse universiteiten vrezen komend academiejaar een toeloop van Nederlandse studenten naar Vlaanderen. Dat komt doordat studenten in Nederland vanaf volgend jaar geen studiebeurs meer krijgen. De rector van de Universiteit Antwerpen trekt in Het Nieuwsblad aan de alarmbel.

Door de afschaffing van de studiebeurs in Nederland, loopt het inschrijvingsgeld bij onze noorderburen al snel op tot 2.000 euro voor een eerste opleiding. Wie een master-na-master wil volgen moet tot 15.000 euro neertellen. Een heel verschil met Vlaanderen, waar niet-beursstudenten vanaf volgend academiejaar 890 euro inschrijvingsgeld betalen.

Hoewel er de voorbije twee jaar al 1.500 Nederlandse studenten bij kwamen aan onze hogere onderwijsinstellingen, vrezen de universiteiten een nog grotere toeloop vanuit Nederland. Op dit moment zijn er in totaal al 7.604 Nederlandse studenten ingeschreven.

"Kwaliteit onderwijs zal er onder lijden"

“Ik maak me echt zorgen”, zegt rector Alain Verschoren van de Universiteit Antwerpen. “Onze aula’s zitten nu al bijna vol. De kwaliteit van het onderwijs zal er onvermijdelijk onder lijden”, zegt hij aan Het Nieuwsblad.

Zijn collega-rector van de KU Leuven, Rik Torfs, lijkt geen probleem te hebben met de Nederlandse studenten. "Verstandige en ambitieuze Nederlandse studenten zijn zeer welkom aan de KU Leuven", zegt hij op Twitter.