Verdachten Verviers blijven aangehouden

De drie verdachten die onder aanhoudingsbevel waren geplaatst in het onderzoek naar de terreurcel van Verviers, blijven nog minstens een maand in de cel. Dat heeft de Brusselse raadkamer vanmiddag beslist, zo meldt het federaal parket. In een persbericht bevestigt het federaal parket intussen ook dat de twee verdachten die in Verviers werden neergeschoten, geïdentificeerd zijn als een 26-jarige man met de Belgische en Marokkaanse nationaliteit en een 23-jarige Belg.

De drie verdachten die vandaag voor de raadkamer verschenen, Marouan El Bali, Mohamed Hamja Arshad Mamood Hajni en Billel E., waren allemaal in verdenking gesteld van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en inbreuken op de wapenwetgeving. Voor Marouan El Bali komt daar nog gewapende weerspannigheid bij, in groep, met wapens en met voorbedachten rade. Mohamed Hamja Arshad Mamood Hajni en Billel E. waren donderdag in Laken en Sint-Jans-Molenbeek opgepakt, Marouan El Bali werd in Verviers in de boeien geslagen, in het pand waar twee andere verdachten om het leven kwamen.

"Het ging om Sofiane A, geboren in 1988, van Belgisch-Marokkaanse nationaliteit en Khalid B, geboren in 1991, van Belgische nationaliteit", meldt het federaal parket. "We benadrukken dat er heel goede redenen waren, in het absoluut belang van het onderzoek, om de identiteitsgegevens van alle verdachten niet vroeger te bevestigen."

Nog meer aanhoudingen

Het federaal parket bevestigt intussen ook dat een Algerijn die in Athene werd opgepakt, eerstdaags aan België wordt uitgeleverd. "De Griekse autoriteiten hebben gisteren bevestigd dat de uitlevering van de genaamde Omar D, geboren in 1982, van Algerijnse nationaliteit wordt toegestaan", klinkt het. "In principe zal deze uitlevering in de loop van de komende dagen plaatsvinden. De man zal bij zijn aankomst worden voorgeleid bij de onderzoeksrechter die zal beslissen of zij een aanhoudingsmandaat aflevert."

Ten slotte bevestigt het parket ook nog dat Abdelmounaim Haddad (21), de verdachte die in Spanje werd gezocht maar thuis bleek te zitten met een enkelband, door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel is geplaatst. Hij verschijnt vrijdag voor de Brusselse raadkamer.