Pester veroordeeld tot acht jaar cel

De jeugdrechtbank in Gent heeft een 21-jarige man tot 8 jaar cel veroordeeld voor afpersing met de dood tot gevolg van de 16-jarige Sander Van Yper. De dader bedreigde en pestte het slachtoffer maandenlang. De 16-jarige Van Yper stierf bij een val van een balkon op het E3-plein in Ledeberg. Volgens de familie van het slachtoffer werd de tiener geduwd. De veroordeelde hield altijd vol dat Sander zelf sprong. 

Op 22 augustus 2011 ontdekte een postbode het lichaam van Sander Van Yper (16) aan een flatgebouw in Ledeberg. Er werd eerst gedacht aan zelfdoding, maar het onderzoek leidde naar drie meerderjarige jongens en een jongen die 17 was op het moment van de feiten.

Die laatste, de nu 21-jarige Tarik E., werd door de jeugdrechter in Gent uit handen gegeven. Hij werd verwezen naar de bijzondere kamer van de jeugdrechtbank. De wet laat niet toe een uit handen gegeven minderjarige voor de correctionele rechtbank te laten verschijnen, wel voor het hof van assisen.

"Zelf over het balkon gesprongen"

Op zijn proces voor de bijzondere kamer van de Gentse jeugdrechtbank verklaarde Tarik E. dat het slachtoffer zelf gesprongen was. "Hij is zelf over het balkon gesprongen uit schrik voor ons (de drie verdachten, nvdr.). Dat is het meest waarschijnlijke. Ik ga ervan uit dat hij zodanig schrik had, dat hij het beu was", verklaarde hij.

De jeugdrechtbank veroordeelde Tarik E. tot acht jaar effectieve gevangenisstraf voor afpersing met de dood tot gevolg en beval zijn onmiddellijke aanhouding.