‘Chillen’ krijgt plaats in Groene Boekje

In oktober komt het nieuwe Groene Boekje uit, de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie. De nieuwe editie zal ongeveer 50.000 trefwoorden tellen. Dat is ongeveer de helft van het huidige aantal. Wel wordt het Groene Boekje uitgebreid met woorden als chillen, smoothie, lente-ui, dyscalculie en fluohesje. De spelling zelf verandert niet. De regels blijven onveranderd en ook aan bestaande woorden wordt niet gesleuteld.

Het nieuwe Groene Boekje zal maar de helft van het aantal trefwoorden van het huidige boekje bevatten. Toch neemt de relevantie toe, zegt de Taalunie. "De voorbije tien jaar is voortdurend bijgehouden welke woorden mensen online opzoeken. Zo is inzicht gekregen in de (twijfel)woorden waarnaar mensen zoeken. Deze woorden staan opgenomen in de nieuwe editie".

Voor het eerst zullen er ook twee versies zijn van het Groene Boekje: een editie met harde kaft en een goedkopere paperbackversie die vooral bedoeld is voor scholieren en studenten. Om de tien jaar verschijnt een nieuw Groen Boekje. Dat moet onduidelijkheid over de officiële spelling van nieuwe woorden in het Nederlands zo veel mogelijk voorkomen. De vorige editie dateert uit 2005.