"Tobback wil zichzelf opvolgen"

“Ik denk dat Bruno Tobback kandidaat zal zijn om zichzelf op te volgen als voorzitter.” Dat zei Peter Vanvelthoven tijdens de nieuwjaarsreceptie van sp.a. “Het zou goed zijn als hij dat ook effectief bekend zou maken.”

“Van John (Crombez) heb ik al begrepen dat hij kandidaat zal zijn”, zei Peter Vanvelthoven over de voorzittersverkiezing in zijn partij sp.a. “Het zou goed zijn als huidig voorzitter Bruno Tobback dat ook zou zeggen, want ik denk dat hij inderdaad kandidaat zal zijn.”

Maar ondanks de woorden van Vanvelthoven, blijft huidig sp.a-voorzitter Bruno Tobback zelf vaag over zijn deelname. “Als ik nu zou zeggen dat ik kandidaat ben, dan start de campagne en valt alles stil. Maar als ik nu zou zeggen dat ik sowieso stop als voorzitter, valt óók alles stil. En daar heeft deze partij geen belang bij.”

John Crombez is wel duidelijk. “Ik heb al een tijdje gezegd dat ik kandidaat-voorzitter ben. Ik weet niet wanneer de procedure start, maar ik zal dus zeker kandidaat zijn.” Een tweestrijd tussen hemzelf en Tobback, ziet Crombez wel zitten. “Een twee- of zelfs driestrijd is niet per definitie slecht. Het mag wel geen harde strijd worden.”